Jump to content
Welcome, Guest
Existing user? Sign In

Sign InSign Up
Sign in to follow this  
syzx.

[M&A] Himalaya in sase feluri

Recommended Posts

Himalaya in sase feluri

Nicaieri in lume nu exista o diversitate atat de mare a florei si faunei ca pe versantul sudic al Himalayei unde, pe o distanta de numai 60 de kilometri, poti intalni de la rinoceri la leopardul zapezilor, de la paduri de bambus la lichenii marilor inaltimi, dupa cum altitudinea variaza de la 150 m in campia sudica, la varfuri de peste 8000 m.

In acest decor exotic se afla Nepalul, destinatie de vis a alpinistilor, fotografilor dar si a celor ce doresc sa cunoasca o civilizatie complet diferita de cea occidentala. Este o tara a contrastelor dar si a tolerantei, a diversitatii dar si a unicatelor, o tara cu oameni calzi si ospitalieri, curiosi si respectuosi.

Vanzatorul.jpg

Kathmandu

Pietoni si ricse, tarabe de zarzavagii si masini, motociclete si suveniruri, vanzatori ambulanti si biciclete, toate intr-o miscare browniana halucinanta, pe starzile inguste ale cartierului Thamel din Kathmandu. O incredibila aglomerare umana ce se misca fara o graba evidenta dar foarte eficienta in conditiile date. Toata viata se desfasoara in strada. Ma si intreb oare de ce si-or fi construit locuintele, majoritatea ramase neterminate, daca se face toata aceasta exhibarea a treburilor casnice in strada. Cum de altfel in public sunt expuse si scene de kama sutra, pe peretii exteriori ai templelor hinduiste, in contrast cu recunoscuta pudoare a femeilor nepaleze.

Eternul_feminin.jpg

Sherpasii

Populatia este originara din estul Tibetului. Fiind nomazi, verile si le petreceau crescand turmele de yaci pe pasunile podisul tibetan si iarna migrau in vaile sudice ale Himalayei. Se pare ca aparitia culturilor de cartof pe la mijlocul secolului al XIX-lea a fost catalizatorul stabilizarii populatiei de sherpasi pe versantul sudic al muntilor. La inceputul secolului XX, saracia si cautarea unui loc de munca a impins o mare parte a populatiei in afara Nepalului la Darjeeling, in India. De aici primele expeditii de cucerire a optmiarilor i-au recrutat si, datorita abilitatilor si adaptarii la alpinismul de mare altitudine, si-au castigat o faima internationala. Cel mai cunoscut ramane fara indoiala Tenzing Norgay, cuceritorul Everestului, alaturi de Edmund Hillary.

Riduri.jpg

Dhaal-bhaat

Probabil cel mai mare numar de tabuuri le au nepalezii cu privire la mancare si felul de a manca. Se mananca numai cu mana dreapta, fara tacamuri. Stanga se foloseste doar la activitati considerate murdare. Un alt tabuu spune ca mancarea odata atinsa cu buzele sau mana nu mai poate fi oferita altcuiva. Nu poti bea din paharul altuia.

Cel mai popular fel de mancare este dhaal-bhaat, alcatuit in principal din orez pe langa care se pun cateva bucati de cartof fiert, o lingura de spanac, cateva vegetale iar pe deasupra se toarna supa de linte. Se poate condimenta cat de tare. Chapatti este o lipie subtire, facuta din faina de grau, prajita direct pe plita incinsa. O mancare tibetana foarte gustoasa este "momo" â galuste cu carne fierte in apa si servite cu sosuri picante.

Spre_piata.jpg

Rugaciuni

Buddhistii tibetani cred ca spunand rugaciunea "Om mani padme hum" cu glas tare sau numai in gand, vor invoca puterea binevoitoare si binecuvantarea lui "Chenrezig" â intruchiparea compasiunii. Vederea acestei mantre sub forma de text inscrustat in pietrele "mani" are acelasi efect ca si invocarea ei.

Sunt putine lucruri la fel de frumoase ca steagurile de rugaciune ce flutura in vant. Un dans de lumina si culoare care duce catre cer rugile cele mai nobile adresate tuturor fiintelor vii. Nu sunt simple bucati de carpa colorata cu desene ciudate pe ele ci mantre elaborate din vechime care vibreaza atunci cand natura respira si umplu cerul cu binecuvantari adresate vietatilor acestui pamant.

Ruga_catre_zei.jpg

Acoperisul lumii

La jumatatea sec al 19-lea serviciul geologic al Indiei a descoperit ca ceea ce era denumit varful XV pe hartile Himalayei era de fapt cel mai inalt varf al planetei. Negasind un nume local varfului cu pricina acesta a fost botezat cu numele unui sef al serviciului geologic, Sir George Everest. Altitudinea a fost calculata la 8848 m. Deabea mai tarziu s-a descoperit ca sherpasii si tibetanii aveau un nume pentru varf care a fost transliterat ca Chomolungma - numele unei zeitati locale ce locuia pe munte. Interesant este ca nepalezii nu aveau un nume pentru munte pana in 1956 cand un istoric nepalez a inventat numele de Sagarmatha care in traducere inseamna "inaltul cerului".

Sursa :

logo.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

About Us

Fioriginal.Ro Gaming community

© FiOriginal.ro 2009 - 2020

Important Links

Rules

Important Links

Making a comeback
×
×
  • Create New...