Jump to content
Welcome, Guest
Existing user? Sign In

Sign InSign Up
Yusaku

[Curiozitati] Efect optic aparut in Finlanda

Recommended Posts

Articol-11-Hart%C4%83-ap%C4%83rut%C4%83-pe-cerul-Finlandei.jpg

În orașul finlandez Eura a apărut harta urbei pe cer. Dacă ai fi dorit să ajungi din punctul A în punctul B, ar fi fost de ajuns să ridici privirea pentru a te putea orienta. Datorită temperaturilor extrem de scăzute, lumina stradală a fost reflectată de cristalele de gheață în aer, producând un fenomen atmosferic intitulat „piloni luminoși”.

Aceștia nu sunt extrem de rari și pot fi văzuți, de obicei, de la distanță, creând coloane de lumină, dar pe 12 ianuarie, fotograful Mia Heikkila a avut norocul să se afle printre ei și a observat tiparul pe care il formau: oglindeau strada pe cer.

“Reflectau harta cartierului ca o oglindă”

CityMap2.jpg

Cum poate fi posibil așa ceva? Când temperaturile se apropie de îngheț, se formează în aer cristale plate hexagonale și nu doar la înălțime ci și aproape de sol, compunând o oglindă colectivă care poate reflecta o sursă de lumină, cum ar fi cea stradală.

Pare contraintuitiv pentru că pilonii de lumină se întind spre cer, dar lumina se reflectă înapoi spre sol datorită formei plate a cristalelor de gheață, motiv pentru care putem să le observăm prezența. Acest fenomen creeză iluzia unui pilon ce se ridică spre cer. În realitate, vedem lumina pentru că a fost reflectată înapoi spre noi.

Pilonii de lumină sunt un fenomen optic ce aparține familiei halourilor, având drept cauză cristalele de gheață, dar, spre deosebire de alte tipuri de halou, cum sunt „câinii soarelui”, lumina este reflectată în jos, nu spre lateral. Când se formează îndeajuns de mulți piloni de lumină într-o zonă, așa cum s-a întâmplat în cartierul finlandez Kauttua, lumina reflectată poate crea o imagine întoarsă a luminilor de la sol. În acest caz, iluminatul public a creat o hartă în cer a străzilor.

Articol original apărut pe SpaceWeather

Share this post


Link to post
Share on other sites

About Us

Fioriginal.Ro Gaming community

© FiOriginal.ro

Important Links

Rules

Important Links

Making a comeback
×
×
  • Create New...