banner
» Index » Huburi
cterrorist

= Huburi DC =

Direct Connect

Direct connect-ul nu este altceva decat un protocol de tip peer-to-peer de partajare a fisierelor prin care utilizatorii pot descarca gratis unii de la altii in mod direct, fara interventia vreunui factor extern, iar mai nou, datorita progresului pe partea de clienti, pot descarca acelasi fisier de la mai multi utilizatori in acelasi timp, crescand astfel viteza si diminuand timpul de asteptare. De asemenea, un mare atu de care dispune este ca acestia pot comunica intre ei prin intermediul chatului, fapt care a dus la crearea de numeroase comunitati online, una dintre ele fiind si FioriGinaL.

Cum se petrece toata treaba ? In primul rand utilizatorul isi descarca un client dc, il configureaza, citeste sfaturile pentru incepatori, isi adauga adrese de huburi din lista de huburi pe care o recomandam. ( Dati click pe fiecare din link-uri pentru a ajunge la pagina respectiva )

Scurt istoric

Fiind vorba despre partajarea de fisiere, cele mai multe dintre ele fiind protejate de drepturi de autor care sunt incalcate astfel, nu exista nimic oficial, iar intocmirea unui istoric exact aproape imposibil, insa am sa va transpun ce am gasit pe internet si experienta personala acumulata in cei 6-7 ani petrecuti pe huburi.

Inceputurile: Conform wikipedia, totul a fost inceput de catre Jonathan Hess, actualmente inginer la Intel, inca de pe vremea cand era in liceu. El a pus bazele primului client numit "DClite" in anul 1999, care a devenit ulterior "Open Direct Connect". Primul hub romanesc a fost deschis in anul 2002, puteti citi mai multe despre asta pe site-ul Wareznet Romania, actualmente WGG Network.

Expansiunea: Usor-usor retelele s-au extins, au aparut din ce in ce mai multe huburi, majoritatea infiintate de firmele distribuitoare de internet, deoarece era perioada in care vitezele erau foarte mici, iar pentru a hosta unul era nevoie de conexiune de care doar ele dispuneau la vremea aia (2002-2005). Motivul pentru care fenomenul a luat o asa amploare este lesne de inteles, toata lumea voia muzica, filme, jocuri moca :P

Apogeul: Acesta a fost atins intre anii 2009-2010, inregistrandu-se recorduri atat la numarul de huburi active cat si a utilizatorilor. Factorii care au contribuit la acest lucru sunt dezvoltarea retelelor de internet care ofereau viteze mult mai mari, aparitia firmelor de hosting, astfel ca oricine isi putea deschide propria lui comunitate.

Prezentul: Numarul mare de huburi, restrictiile de genul 5-10 minute intre cautari sau posibilitatea de a cauta oferita doar celor care se inregistrau, aparitia programelor de tip flood sau ddos care ii afectau pe utilizatori, reclama excesiva prin mesaje private, proasta informare, copii operatori care folosesc huburile pe post de loc de joaca, toate acestea au dus la declinul dc-ului, majoritatea reorientandu-se catre torrente. In prezent, singurele care "prospera" sunt huburile rusesti, insa ei sunt putin mai inapoiati din acest puct de vedere, iar din ce am observat, ei nu se ingramadesc sa isi deschida cu totii cate unul ci sunt 3-4 mari, adica ideal.

Viitorul: Necunoscut inca, insa probabil ca vor disparea din ce in ce mai multe huburi pe seama scaderii numarului de utilizatori ale acestora si cred ca ar fi cazul sa se reprofileze si FioriGinaL catre torrente, nu ? :P

strongdc

= Huburi FioriGinaL =